marți, aprilie 16, 2024
spot_imgspot_img

Top 5 Saptamana Aceasta

spot_img

Articole

Coaliția dezbate reforme economice înaintea vizitelor la Bruxelles

Coaliția dezbate reforme economice

Coaliția dezbate reforme economice înaintea vizitelor la Bruxelles. O ședință crucială a coaliției de guvernare are loc în ziua de marți

Coaliția dezbate reforme economice înaintea vizitelor la Bruxelles. O ședință crucială a coaliției de guvernare are loc în ziua de marți pentru a stabili ultimele detalii înainte de vizitele programate la Bruxelles, unde se vor negocia reformele propuse în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Printre reformele discutate se regăsesc cele legate de pensiile și salariile românilor, precum și măsurile fiscale și de austeritate necesare pentru reducerea deficitului bugetar.

În urma întâlnirii recente dintre premierul Marcel Ciolacu și șefa Comisiei Europene, Coaliția de guvernare se mobilizează pentru a stabili detaliile reformelor care urmează să fie prezentate și discutate în cadrul vizitelor la Bruxelles.

Printre participanții la ședința de marți se numără liderii coaliției, iar principalii miniștri responsabili de portofolii-cheie precum Muncă, Finanțe și Fonduri Europene.

Obiectivul acestei întâlniri este să se pregătească documentele necesare pentru Comisia Europeană, care vizează atât reformele din PNRR, cât și măsurile fiscale și de austeritate care trebuie luate pentru a reduce deficitul bugetar. Guvernul dorește să se asigure că obiectivele propuse în cadrul PNRR sunt atinse fără să fie pierduți banii alocati pentru redresarea economică.

sursă foto: digi24.ro
Coaliția dezbate reforme economice
sursă foto: digi24.ro

Unul dintre punctele majore de discuție este introducerea de noi taxe pentru a diminua deficitul bugetar. Aceste taxe ar urma să afecteze clădirile rezidențiale, mașinile de lux, sumele scoase din țară și companiile cu venituri mari. De asemenea, se ia în considerare eliminarea facilităților fiscale pentru industria IT, construcții și agricultură. Totodată, măsurile de austeritate care au stârnit controverse și proteste în rândul cetățenilor vor fi discutate, cum ar fi eliminarea posturilor vacante și reducerea funcțiilor de conducere în instituții.

Pensii speciale și reforme salariale se numără printre subiectele cheie pe masa discuțiilor. Se propune menținerea pensiilor speciale pentru procurori și judecători până în 2028, creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani treptat până în 2035, și trecerea la pensii pe bază de contributivitate până în 2043. Totodată, se propune introducerea unui impozit de 15% pentru sumele care depășesc salariul mediu net pe economie. O nouă formulă de calcul și reguli de indexare sunt în discuție pentru reforma sistemului general de pensii, iar vârsta de pensionare opțională ar putea crește până la 70 de ani.

Reforma sistemului de salarizare, eliminarea inechităților și recalcularea salariilor la stat sunt aspecte pe care coaliția le examinează cu atenție. O lege separată pentru salariile magistraților este, de asemenea, luată în considerare.

Cu vizita premierului Marcel Ciolacu și a delegației miniștrilor la Bruxelles, se urmărește să se demonstreze dialogul constructiv dintre Guvernul României și Comisia Europeană în ceea ce privește PNRR și reformele necesare. Totuși, România trebuie să se conformeze țintei de deficit bugetar de 4,4% pentru anul curent, în condițiile în care prognozele arată un posibil deficit de peste 6% din PIB. Guvernul își propune să adopte măsuri pentru a corecta acest derapaj bugetar în timp util.

Toate aceste reforme și măsuri sunt cruciale pentru economia și stabilitatea României, iar guvernul își propune să le negocieze eficient și să le implementeze pentru a se asigura că ținta de redresare economică și dezvoltare este atinsă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare