Românii vor mai avea parte de o mini-vacanță până la sfârșitul acestui an
După mini-vacanța de Sfânta Maria, românii care lucrează în sistemul de stat, vor avea anul acesta încă patru zile libere legate până la sărbătorile de iarnă, ultimele zile libere din an.
Următoarea vacanță de la stat este pe 1 decembrie, însă românii vor avea liber înca de joi, 30 noiembrie, urmând astfel să fie liber vineri, 1 Decembrie. Aceste zile libere sunt completate perfect de weekend, un bun prilej pentru o escapadă cu familia sau cu cei dragi.
Ziua de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, este sărbătoare legală și zi nelucrătoare, conform Codului Muncii. La fel, și 1 decembrie, Ziua Naţională a României.
Câte zile libere au românii în 2023
Codul Muncii prevede cele 15 zile libere în care nu se lucrează în România, dintre care anul acesta au mai rămas patru zile libere:
1 ianuarie – duminică – Anul Nou
2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou
24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României
14 aprilie – vineri – Vinerea Mare
16 aprilie – duminică – Paște ortodox
17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox
1 mai – luni – Ziua Muncii
1 iunie – joi – Ziua Copilului
4 iunie – duminică – Rusalii
5 iunie – a doua zi de Rusalii
15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
25 decembrie – luni – Crăciunul
26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun.
Ce drepturi ai dacă lucrezi de sărbătorile legale
Codul Muncii prevede ca, angajații români care lucreză în zile libere legal, să poată recupera ulterior ziua liberă sau să fie plătiți cu sporuri de 100%. Așadar, pentru ziua liberă lucrată, se poate lua o altă zi liberă, în următoarele 30 de zile. Dacă angajații nu își iau liber, ei trebuie să primească sporul stabilit în lege.
”În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Salariaţii care lucrează în unităţile în care activitatea nu poate fi întreruptă, precum şi în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică nominalizate prin hotărâre de Guvern pentru deservirea nevoilor populaţiei beneficiază de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile aferent muncii prestate în zilele de sărbătoare legală.”, se arată în Codul Muncii.