Românii vor mai avea parte de o mini-vacanță până la sfârșitul acestui an

După mini-vacanța de Sfânta Maria, românii care lucrează în sistemul de stat, vor avea anul acesta încă patru zile libere legate până la sărbătorile de iarnă, ultimele zile libere din an.

weekend prelungit pentru bugetari

Următoarea vacanță de la stat este pe 1 decembrie, însă românii vor avea liber înca de joi, 30 noiembrie, urmând astfel să fie liber vineri, 1 Decembrie. Aceste zile libere sunt completate perfect de weekend, un bun prilej pentru o escapadă cu familia sau cu cei dragi.

Ziua de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, este sărbătoare legală și zi nelucrătoare, conform Codului Muncii. La fel, și 1 decembrie, Ziua Naţională a României.

Câte zile libere au românii în 2023
Codul Muncii prevede cele 15 zile libere în care nu se lucrează în România, dintre care anul acesta au mai rămas patru zile libere:

1 ianuarie – duminică – Anul Nou

2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou

24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României

14 aprilie – vineri – Vinerea Mare

16 aprilie – duminică – Paște ortodox 

17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox 

1 mai – luni – Ziua Muncii

1 iunie – joi – Ziua Copilului

4 iunie – duminică – Rusalii

5 iunie – a doua zi de Rusalii

15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului 

30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei

1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri

25 decembrie – luni – Crăciunul

26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun.

Ce drepturi ai dacă lucrezi de sărbătorile legale

Codul Muncii prevede ca, angajații români care lucreză în zile libere legal, să poată recupera ulterior ziua liberă sau să fie plătiți cu sporuri de 100%. Așadar, pentru ziua liberă lucrată, se poate lua o altă zi liberă, în următoarele 30 de zile. Dacă angajații nu își iau liber, ei trebuie să primească sporul stabilit în lege.

”În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Salariaţii care lucrează în unităţile în care activitatea nu poate fi întreruptă, precum şi în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică nominalizate prin hotărâre de Guvern pentru deservirea nevoilor populaţiei beneficiază de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile aferent muncii prestate în zilele de sărbătoare legală.”, se arată în Codul Muncii.

Articolul precedentVoltaj, cap de afiș la Zilele Aradului 2023
Articolul următor10 locuri de vizitat în Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.