Universitatea Politehnica Timişoara (UPT) obține atestatul de “Societate prestatoare de servicii energetice pentru industrie” și devine un promotor al mobilității electrice
Universitatea Politehnica din Timișoara (UPT) a marcat un nou pas în domeniul serviciilor energetice, obținând atestatul de “Societate prestatoare de servicii energetice pentru industrie“. Această realizare vine în urma autorizării ca societate prestatoare de servicii energetice pentru localități, pe care UPT a obținut-o anul trecut. Aceste servicii vizează managementul și eficientizarea consumului de energie în industrie.
Într-un efort comun al UPT, Filiala Timișoara a Academiei Române și Primăria Municipiului Timișoara, a fost organizat un seminar cu tema “Mobilitate electrică în transportul în comun”. Evenimentul a adunat cadre didactice, specialiști, reprezentanți ai municipalității, precum și ai unor regii autonome și companii private. Principalele subiecte discutate au fost legate de mobilitatea electrică urbană, aspecte tehnice și economice, strategii de dezvoltare a infrastructurii de încărcare pentru automobilele electrice în orașele inteligente și rețelele de distribuție de medie și înaltă tensiune.
Participanții la seminar au analizat variante constructive și avantajoase din punct de vedere tehnico-economic pentru mijloacele de transport în comun în tranziția către tracțiunea electrică. De asemenea, s-au discutat principiile care ar trebui să stea la baza deciziilor privind amplasarea stațiilor de încărcare pentru mobilitatea electrică.
Un punct important abordat a fost că emisiile poluante generate de transportul în comun în orașele mari reprezintă mai puțin de 5% din totalul emisiilor, ceea ce subliniază necesitatea prioritizării reducerii sau electrificării traficului generat de automobilele personale și de transportul de marfă.
S-a evidențiat eficiența energetică a tracțiunii electrice cu linie de contact, în comparație cu alte sisteme, datorită eliminării pierderilor din regimurile de încărcare-descărcare ale acumulatorilor. De asemenea, s-a subliniat că acest sistem este mai ieftin și fără probleme de întreținere, cum ar fi schimbul de baterii la intervale regulate, cu toate problemele de reciclare asociate.
Reprezentanții Universității Politehnica Timișoara au subliniat rolul pe care specialiștii instituției îl pot juca în oferirea de soluții pentru diverse probleme ale orașului, de la eficientizarea serviciilor de transport în comun până la cele legate de termoficare și alimentare cu apă. Astfel, universitatea și municipiul devin parteneri în asigurarea condițiilor optime de muncă și viață pentru cetățeni.