Tradiții și obiceiuri de Paște în rândul catolicilor din vestul țării

  • 0

Tradiții și obiceiuri de Paște în rândul catolicilor din vestul țării

Tradiţiile pascale sunt o parte integrantă a moştenirii culturale a comunităţilor noastre şi, în fiecare an, aduc cu ele o atmosferă de sărbătoare şi unicitate.

 În acest an Paștele catolic este la aproape o lună distanță de cel ortodox . Însa, cu toate acestea, tradiţiile străvechi depăşesc barierele confessionale şi reprezintă o modalitate de a uni comunităţile într-un spirit de solidaritate şi respect reciproc.

În România, cea mai importantă sărbătoare a creștinismului va fi sărbătorită de aproximativ 1,5-2 milioane de români de religie catolică și reformată.

În Banatul și Ardealul nostru încărcat de istorie şi diversitate culturală, tradiţiile de Paște au o semnificaţie aparte pentru catolici. Tradiţiile care îşi au originile în Ardealul muntos şi-au găsit ecou şi în inima Banatului, adaptându-se şi îmbogăţindu-se odată cu trecerea timpului.

Tradiții și obiceiuri de Paște la catolici

 În Sâmbăta Sfântă, Biserica meditează în tăcere şi rugăciune pătimirea şi moartea lui Hristos.

 În noaptea de Înviere are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, prin care se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Hristos Înviat.

Cele mai importante momente din noaptea de Înviere sunt binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, cântările speciale adresate lui Hristos, lecturile din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii și împărtăşirea credincioşilor.

Binecuvântarea „Urbi et Orbi”

În duminica Paştelui, Papa Francisc celebrează, în fiecare an, prima sa mesă de Înviere, în Piaţa Sfântul Petru, de la Vatican, în faţa a mii de credincioşi. Suveranul Pontif va rosti în zeci de limbi tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea „Urbi et Orbi”.

Obiceiuri care nu au legătură cu cele religioase

Există și multe tradiții și obiceiuri care nu au legătură cu cele religioase.

 În multe locuri, copiii pornesc la „vânătoare de ouă” pentru a găsi ouăle ascunse în case sau grădini.

 Apa de Paște este specială și de ea se leagă multe tradiții, în Transilvania fiind cunoscut obiceiul mersului „cu stropitul” sau „cu udatul”.

Stropitul fetelor nemăritate este un obicei care se practică în multe dintre satele din Ardeal. Stropitul este practicat, de regulă, de popoarele cu origine germanică. Acest obicei are loc şi în amintirea zeiţei fertilităţii şi a primăverii, Ostera. De aici vine şi denumirea Paştelui în germană, „Ostern”.

 Printre alte obiceiuri de Paşte la catolici se numără dăruirea şi ciocnitul ouălor, tradiţii similare cu cele ale ortodocşilor.

Copiii se întrec în rostogolirea ouălor colorate prin grădină sau le ciocnesc, precum ortodocşii.

În timp ce unele obiceiuri s-au adaptat la schimbările timpului, păstrându-şi esenţa şi semnificaţia, altele au evoluat, transformându-se într-o formă mai contemporană, dar fără să-şi piardă farmecul şi autenticitatea.

Astfel, obiceiul udatului fetelor a cunoscut o evoluţie naturală, transformându-se dintr-un gest rustic într-un ritual civilizat al întâlnirii şi împărtăşirii.

Celebrarea credinţei şi a solidarităţii

Astfel, în fiecare an, tradiţiile pascale aduc comunitatea împreună într-o celebrare a credinţei şi a solidarităţii, punând în valoare diversitatea şi bogăţia culturală a regiunii noastre.

În aceste zile de sărbătoare, trebuie să ne reamintim cu recunoştinţă de moştenirea culturală pe care o avem şi să ne bucurăm de bucuria şi speranţa aduse de Învierea Domnului, indiferent de confesiunea religioasă.

Basilica Papală Maria Radna, o oază de lumină și credință, în această perioadă

Credincioșii romano-catolici sunt așteptați, în această perioadă, la cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul României, Basilica Papală Maria Radna.

Slujbele speciale de Paști de la Basilica Papală Maria Radna

În județul Arad, o mare comunitate catolică este și la Radna, unde slujbele speciale de Paști au început , la Basilica Papală.

În Vinerea Mare, credincioșii catolici refac Calea Crucii pe dealul din spatele basilicii, pe un traseu care datează din anii 1880.

“Vinerea Mare, Vinerea Sfântă este dovada că Dumnezeu ne iubește pe fiecare dintre noi. Numai așa putem să înțelegem crucea prin care El ne-a mântuit. Această zi ne învață că mai putem folosi cuvântul degeaba, fiindcă prin jerfa pe cruce, domnul Isus ne-a arătat că toate situațiile din viață ausenți. Chiar dacă pe moment nu reușim să descoperim acesta, nu mai avem dreptul să rămânem indiferenți față iubirea lui Dumnezeu. Acesta este motivul pentru care, în aceeași zi, parcurgem drumul patimilor lui, un semn al recunoștinței noastre”, spune preotul paroh al Basilicii Papale Maria Radna, Andreas Reinholz.

Slujbele de Paști vor continua la Maria Radna până în cea de-a doua zi de Paști inclusiv.

În lumina tradiţiilor pascale care unesc comunităţile din Banat într-o celebrare comună a culturii şi credinţei, putem contempla cu recunoştinţă şi emoţie această manifestare a identităţii noastre colective. În fiecare colţ al acestei regiuni pline de istorie şi diversitate, Paştele este nu doar o sărbătoare religioasă, ci şi un prilej de a ne reaminti de valorile care ne definesc şi de a celebra bogăţia culturală care ne uneşte. Într-o lume plină de schimbări şi incertitudini, tradiţiile pascale rămân ancoraje solide care ne leagă de rădăcinile noastre şi ne amintesc că, în ciuda diversităţii noastre, suntem uniţi într-un singur destin.

 Sărbători fericite şi luminoase pentru toţi credincioșii catolici!

Holistique by Diana H. ne introduce în lumea masajului
Prev Post Holistique by Diana H. ne introduce în lumea masajului
Restricţii de circulaţie, pe teritoriul Ungariei, în perioada Paștilor la catolici
Next Post Restricţii de circulaţie, pe teritoriul Ungariei, în perioada Paștilor la catolici

Leave a Comment:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *