Profesorul Gheorghe Silaş, o viață dedicată cunoașterii și educației

  • 0

Profesorul dr. doc. ing. Gheorghe Silaş, o figură emblematică în domeniul mecanicii și acusticii.

S-a născut la 18 aprilie 1914, în pitoreasca localitate Caianul Mic, județul Bistrița-Năsăud. Contribuția sa remarcabilă în cercetare și educație a influențat profund pe cei care l-au cunoscut și pe cei care au beneficiat de cunoștințele sale.

Studiile sale au reprezentat un pilon solid pentru cariera ulterioară. După absolvirea liceului în Dej, și-a continuat formarea la Cluj și Timișoara, obținând în 1936 licența în matematică, urmată în 1948 de diploma de inginer electromecanic. Acestea au fost doar începutul unei lungi și impresionante căi academice și profesionale.

Momentul de cotitură în cariera sa academică s-a produs în 1971, când a obținut titlul de doctor inginer cu o teză ce investiga metode și rezultate noi în studiul sistemelor vibropercutante și a vibrațiilor cu caracteristici neliniare. Ulterior, a primit distincția de Profesor Universitar Emerit în 1972 și titlul de doctor docent în 1974, consfințindu-și astfel expertiza și contribuția la domeniul său de specialitate.

Activitatea didactică a lui Gheorghe Silaş a fost una diversificată și prolifică. A început să predea ca profesor la Școala Normală din Năsăud în 1936, iar de acolo și-a continuat parcursul la Târgu Mureș și Timișoara. În 1944, a intrat în activitatea academică universitară ca asistent suplinitor, avansând ulterior în cadrul ierarhiei universitare la Politehnica din Timișoara. A devenit profesor de Mecanică Teoretică la Facultatea de Mecanică și de Construcții a Institutului Politehnic din Timișoara în 1951, marcând o perioadă semnificativă pentru educația tehnică din regiune.

Pe lângă contribuțiile sale academice, Gheorghe Silaş a fost un lider în domeniul educației și cercetării. A ocupat funcții de conducere, cum ar fi prodecan al Facultății de Construcții (1952-1956), prorector al Institutului Politehnic din Timișoara (1956-1976) și șef al Catedrei de Mecanică (1957-1974, 1976-1984). A fost un promotor al cercetării și dezvoltării în domeniul vibrațiilor și vibropercuțiilor la Timișoara, punând bazele unei școli de excelență în acest domeniu.

Domeniile de cercetare abordate de Gheorghe Silaş sunt extrem de variate și de relevante pentru industrie și știință. De la matematică la mecanica generală și analitică, și până la influența vibrațiilor asupra organismului uman, cercetările sale au avut un impact semnificativ asupra mai multor aspecte ale ingineriei și științei mecanice. A fost un prolific autor de cursuri, tratate și culegeri de probleme, cunoscut pentru nivelul lor înalt și pentru aplicabilitatea lor în practică.

De-a lungul carierei sale, Gheorghe Silaş a fost recunoscut și pe plan internațional, fiind președinte al Societății de Acustică din România și al mai multor societăți de profil din străinătate. Aceste poziții au subliniat recunoașterea sa ca lider în domeniul său de expertiză.

În plus, a fost membru corespondent al Academiei Române, onoare conferită în decembrie 1991, ca recunoaștere a contribuțiilor sale semnificative la dezvoltarea științei și educației în România.

Cu toate acestea, moartea sa în 8 martie 2001 a lăsat un gol în lumea academică și științifică din România. Profesorul Gheorghe Silaş a lăsat în urmă un moștenire de cunoaștere și dedicare, continuând să inspire generații de studenți și cercetători în domeniul mecanicii și acusticii.

Grigore Leșe aduce o poveste muzicală de excepție la Filarmonica din Arad
Prev Post Grigore Leșe aduce o poveste muzicală de excepție la Filarmonica din Arad
ANAF a publicat un Ghid dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile
Next Post ANAF a publicat un Ghid dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile

Leave a Comment:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *