Operațiune de Evaluare a Vaccinului Antirabic

  • 0
  • 150 de Vulpi Implicate în Teste în Arad

Operațiune de Evaluare a Vaccinului Antirabic: Autoritățile din Arad împușcă vulpi pentru a evalua eficiența vaccinului antirabic; Operațiunea vizează recoltarea de probe pentru a determina gradul de protecție conferit de vaccin.

Autoritățile din Arad au finalizat o operațiune de colectare, prin împușcare, a 150 de vulpi pentru a evalua eficacitatea vaccinului antirabic distribuit în toamnă. Această acțiune a fost desfășurată concomitent cu examinarea cadavrelor găsite pe fondurile de vânătoare.

Marcel Roșu, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad, a declarat pentru AGERPRES că pe fiecare dintre cele 75 de fonduri de vânătoare din județ au fost împușcate câte două vulpi, în scopul efectuării testelor de laborator pentru a determina gradul de ingestie al momelilor cu vaccin.

Campania de vaccinare antirabică a avut loc în toamnă, prin distribuirea de momeli la vizuini și în zonele frecventate de vulpi.

“Începând cu luna ianuarie, se desfășoară operațiunea de recoltare a 150 de vulpi, care urmează să fie finalizată în câteva zile. Prin intermediul probelor prelevate de la animale, căutăm markerii care confirmă dacă hrana ce conținea vaccin a fost consumată. Acest demers ne permite să evaluăm eficacitatea campaniei de vaccinare”, a explicat Marcel Roșu.

Testarea va fi efectuată și prin intermediul unei campanii pasive, care implică colectarea de probe de la 50 de cadavre găsite pe fondurile de vânătoare.

Toate mostrele prelevate de la vulpi sunt trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București.

Acesta este al doilea an în care numărul de vulpi împușcate este crescut, în vederea obținerii unor date cât mai precise. De exemplu, în 2022 au fost împușcate 29 de vulpi, iar în 2023 au fost ucise 150, la fel ca în acest an.

Conform șefului DSVSA Arad, în ultimii trei ani nu s-a înregistrat niciun caz de rabie în județ.

Rabia, cunoscută și sub denumirea de turbare, este o boală infecțioasă transmisibilă la om, caracterizată prin grave tulburări nervoase, manifestate prin hiperexcitabilitate și agresivitate, urmate de paralizie și deces.

Reparații acoperișuri Arad
Prev Post Reparații acoperișuri Arad
Prăbușirea unui zid la Cetatea Șoimoș
Next Post Prăbușirea unui zid la Cetatea Șoimoș

Leave a Comment:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *