Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dezvăluie detalii despre medicamentele compensate

  • 0

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit clarificări importante privind situația medicamentelor compensate în România.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit clarificări importante privind situația medicamentelor compensate în România, în contextul unei declarații controversate făcute de premierul Marcel Ciolacu. Rafila a subliniat necesitatea decontării unor medicamente esențiale și a evidențiat efortul bugetar implicat.

Într-o declarație dată marți, Ministrul Sănătății a reacționat la comentariile premierului referitoare la medicamentele compensate pentru tuse și junghi, precum și la costul anual de 6 miliarde de lei pentru concediile medicale. Rafila a explicat că, deși premierul a menționat aspirina ca exemplu, aceasta nu este decontată de către stat, deoarece este un medicament eliberat fără prescripție, fiind încadrată în categoria OTC (over-the-counter).

Rafila a subliniat că există medicamente considerate “banale”, care sunt compensate în prezent și că aceasta implică un efort financiar semnificativ pentru bugetul statului. Acest lucru este deosebit de important, având în vedere că valoarea medicamentelor compensate și gratuite a crescut considerabil în ultimii ani, apropiindu-se de 2 miliarde de euro.

În legătură cu un alt subiect important, Rafila a indicat că în ședința de guvern de marți s-ar putea discuta o ordonanță de urgență care să ofere scutiri la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical pentru toate categoriile de bolnavi cronici. Cu toate acestea, detalii specifice despre această propunere nu erau disponibile înainte de ședința de guvern.

Premierul Marcel Ciolacu a făcut o declarație luni, afirmând că nu consideră corect ca statul să suporte costul medicamentelor compensate pentru afecțiuni minore precum tusea și junghiul, alături de suma semnificativă alocată pentru concediile medicale. Propunerea acestuia a stârnit discuții în rândul opiniei publice și a reprezentanților din domeniul sănătății.

În concluzie, declarațiile Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, oferă o perspectivă clară asupra situației medicamentelor compensate în România și a efortului financiar necesar pentru a asigura accesul pacienților la tratamentele de care au nevoie. Discuțiile din cadrul guvernului ar putea aduce modificări semnificative în ceea ce privește scutirea de contribuții sociale pentru bolnavii cronici, punând în lumină importanța unei politici sănătoase și echitabile în domeniul sănătății publice.

 Apicultorii din Arad: custozii naturii și lupta lor împotriva importurilor masive
Prev Post  Apicultorii din Arad: custozii naturii și lupta lor împotriva importurilor masive
Centrul de Cercetare și Microproducție OncoGen din Timișoara
Next Post Centrul de Cercetare și Microproducție OncoGen din Timișoara

Leave a Comment:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *