miercuri, aprilie 17, 2024
spot_imgspot_img

Top 5 Saptamana Aceasta

spot_img

Articole

Ministerul Educației recomandă părinților să evite înscrierea copiilor la afterschool-uri private

Ministerul Educației recomandă părinților să evite înscrierea copiilor la afterschool-uri private: “Nu sunt centre de învățământ”

Ministerul Educației din România a emis recent un avertisment către părinți, recomandându-le să evite înscrierea copiilor la afterschool-uri private. Această decizie vine ca urmare a constatării că aceste instituții nu sunt autorizate ca fiind centre de învățământ.

Potrivit informațiilor făcute publice de Inspectoratul Școlar București pentru anul școlar 2024-2025, din cele 200 de școli de stat, doar 98 sunt în măsură să organizeze programul Școala după Școală, iar doar 39 dintre acestea oferă semiinternat. Acest lucru sugerează o lipsă semnificativă de opțiuni pentru părinți în ceea ce privește programele extracurriculare oferite de școlile de stat.

Cu toate acestea, în lipsa unor opțiuni suficiente din partea școlilor de stat, mulți părinți au recurs la afterschool-uri private pentru a-și supraveghea și educa copiii după orele de școală. Afterschool-urile private au devenit o soluție populară, în special în marile orașe precum Bucureștiul, unde părinții se confruntă cu lipsa timpului disponibil pentru a-și supraveghea copiii după orele de școală.

Ministerul Educației a atras atenția că aceste instituții private nu sunt considerate centre de învățământ și nu sunt autorizate corespunzător. Într-un răspuns oficial, Ministerul Educației a subliniat că nu recomandă înscrierea copiilor în astfel de centre și le-a sfătuit pe părinți să consulte site-ul ARACIP și site-urile inspectoratelor școlare pentru a se asigura că aleg instituții autorizate și acreditate.

Deputatul Oana Gianina Bulai a ridicat această problemă în Parlament, solicitând clarificări cu privire la autorizarea și funcționarea afterschool-urilor private. Răspunsul oficial al Ministerului Educației a indicat că aceste afterschool-uri private nu sunt înregistrate ca unități de învățământ și nu sunt incluse în registrele de unități autorizate să funcționeze.

În ciuda faptului că mulți dintre acești operatori privat se prezintă ca centre educaționale și oferă o varietate de activități extracurriculare, inclusiv cursuri de limbi străine, actorie, dezvoltare personală și educație financiară, oficialii din cadrul ARACIP au confirmat că aceste instituții nu intră sub incidența legilor care reglementează instituțiile de învățământ.

Autoritățile au constituit un grup de lucru interinstituțional, coordonat de Ministerul Educației, pentru a analiza legislația în domeniul activităților de tip after-school în regim privat. Acest grup de lucru implică mai multe ministere și instituții, inclusiv Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Sănătății și Ministerul Justiției, în încercarea de a aduce claritate în această problemă și de a reglementa corespunzător aceste instituții private.

Sindicatele din învățământ au subliniat că preocuparea lor principală rămâne sistemul de învățământ public și că instituțiile private de tip after-school intră în sfera de competență a altor autorități și instituții de reglementare.

Lipsa reglementărilor clare privind afterschool-urile private din România generează incertitudine și preocupări în rândul părinților cu privire la calitatea și siguranța educației suplimentare a copiilor lor. Este esențial ca autoritățile să acționeze rapid pentru a aduce claritate și pentru a reglementa aceste instituții, asigurând astfel un mediu educațional sigur și adecvat pentru copiii din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare