Lipoveanul col. Ștefan Stoika a contribuit la modernizarea Bucureștiului în secolul al XIX-lea
În paginile istoriei Bucureștiului, numele colonelului Ștefan Stoika strălucește ca un simbol al dedicării și progresului.
Născut în 1808, în orașul prosper Lipova din Banat, Stoika și-a început călătoria în lumea militară așa cum și-a început tatăl său, Hristofor Stoika, primar al Lipovei în anii 1815, implicat în mișcarea națională pentru numirea unui episcop român în Arad.
Stoika a ales să urmeze calea militară a școlii austriece, formându-se în special în domeniile instituțional și financiar. Cu toate acestea, chemarea patriei sale a fost mai puternică. Când a aflat de reînființarea armatei române în 1830, a părăsit Viena și a venit la București pentru a se alătura eforturilor de naștere a acesteia. Într-un timp record, a ajuns să fie colonel, șef al Statului Major și secretar general al Ministerului de Război, devenind unul dintre fondatorii învățământului militar românesc.
Patriot convins, Stoika s-a implicat activ în lupta pentru unirea țărilor românești și a renașterii identității naționale. A fost ales deputat în Divanul ad-hoc din 1857 și, datorită apropierii de principele Cuza, a fost ales primar al Bucureștiului de două ori, în 1861 și 1865.
În timpul mandatului său, Bucureștiul a cunoscut transformări semnificative. Stoika a fost un adept al modernizării și eficienței administrative, aducând rigorii militare în administrația orașului. El a început proiecte ambițioase, precum pavarea străzilor cu piatră cubică, înlocuind vechile bolovane de râu. De asemenea, a desființat morile de pe râul Dâmbovița, care provoca inundații în oraș.
Unul dintre cele mai semnificative proiecte ale sale a fost înființarea Cimitirului „Șerban Vodă” (Bellu), unde acum odihnesc mari personalități ale culturii și științei românești, alături de eroi ai națiunii. De asemenea, a fost fondată Societatea Literară Românească – Societatea Academică, o instituție culturală de referință pentru epocă.
Meritul său în modernizarea Bucureștiului a fost recunoscut prin numirea unei străzi în onoarea sa, care păstrează și azi amintirea sa. Stoika și-a continuat activitatea și ca senator, până la moartea sa subită în 1878.
Astfel, contribuția colonelului Ștefan Stoika la dezvoltarea Bucureștiului rămâne vie în memoria orașului și în inimile celor care apreciază eforturile celor care și-au dedicat viața pentru progresul și bunăstarea comunității lor.
Surse:
– Costel Sanfira
– Radu Păiușan-Colonelul Ștefan Stoika un important cărturar al Banatului;
– Radu Păiușan-Amintirile generalului Ștefan Șt. Stoika referitoare la lupta pentru unirea principatelor;
– Geo Călugărul-Sfinte firi vizionare;