Recent, am avut ocazia de a vizita orașul istoric Lipova, aflat pe malul Mureșului, cu o poveste fascinantă și o istorie bogată. Acest oraș, cu o vechime istorică mai lungă decât chiar și Aradul, adăpostește în spatele său o tradiție maritimă, având un mic port unde se descărcau mărfuri precum sarea și lemnul, aduse pe Mureș cu plutele.
În trecut, râul Mureș era o rută comercială vitală, în special datorită transportului cu plutele, care era una dintre metodele esențiale de a transporta bunuri în acele vremuri. Cu toate acestea, călătoria se desfășura numai pe timpul zilei, deoarece noaptea era interzisă. În apropiere, la aproximativ 30 km pe Mureș, erau stații pentru plute, unde acestea puteau înnopta. Ultimele stații înainte de Lipova se aflau în apropiere de ruinele bisericii ce se mai pot observa astăzi aproape de Chelmac sau între Chelmac și cursul actual al Mureșului, deoarece în acea perioadă Mureșul făcea o buclă aproape de zidurile bisericii.
Orașul Lipova s-a schimbat mult de atunci și prezentul său arată complet diferit față de trecut. Administrația actuală depune eforturi considerabile pentru a transforma Lipova într-un oraș modern, lansând mereu noi proiecte și solicitând finanțări pentru acestea. În prezent, sunt 12 proiecte depuse de administrația orașului Lipova care au obținut finanțare.
Primarul Florin Pera împărtășește cu entuziasm despre evoluția orașului: “Aș vrea să amintesc faptul că în acest moment se lucrează la proiectele începute, respectiv la biserică, amenajarea parcului unde a fost Piața Agro-Alimentară și la sala de sport cu 180 de locuri, un proiect realizat prin CNI. De asemenea, se lucrează la Grădinița P.P. din Lipova, cu finanțare prin Fonduri U.E. În plus, se desfășoară lucrări la Școala din Radna, un proiect finanțat prin PNDL, iar la podul metalic peste Mureș vor începe lucrările în cel mai scurt timp, deoarece am dat ordinul de începere a lucrărilor.”
Lipova a obținut finanțare pentru alte 12 proiecte, dintre care patru prin AFM și opt prin PNRR. Primarul subliniază importanța reabilitării celor două licee din oraș, Liceul Sever Bocu și Liceul Atanasie Marienescu, având în vedere numărul mare de elevi. În total, sunt peste 1.500 de elevi care vor beneficia de aceste proiecte.
Administrația orașului Lipova depune eforturi susținute pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă, modernizând infrastructura și îmbunătățind calitatea vieții locuitorilor. Aceste proiecte ambițioase sunt dovada angajamentului pentru transformarea orașului într-un loc prosper și atractiv, menit să satisfacă nevoile comunității și să construiască un viitor mai bun pentru toți locuitorii.