miercuri, aprilie 17, 2024
spot_imgspot_img

Top 5 Saptamana Aceasta

spot_img

Articole

Lansare de carte:„Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

Lansare de carte:„Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

Într-un demers deosebit de important pentru dezbaterea și înțelegerea problemei regionalizării în contextul României, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad se pregătește să găzduiască un eveniment remarcabil în data de vineri, 15 martie 2024, începând cu orele 12:00. Lansarea volumului intitulat „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”, coordonat de distinșii cercetători Alexandru L. Cohal, Dorin Dobrincu și George Ţurcănașu, reprezintă un moment esențial în analiza și explorarea modului în care România este organizată administrativ-teritorial și în înțelegerea necesităților și provocărilor regionale.

Cartea aduce în prim-plan perspective variate asupra regiunilor, privind aspecte economice, istorice, geografice, lingvistice, etnografice, politice, militare, de drept constituțional și de organizare teritorială, examinând în profunzime modul în care actuala structură administrativă corespunde nevoilor și istoriei Moldovei, a României și a locuitorilor săi. „Este vorba despre Moldova (regiunea), despre România și despre români, așa cum cei ce au scris în ea i-au putut vedea”, subliniază coordonatorii volumului, evidențiind diversitatea de abordări și expertiză prezente în cadrul acestui studiu amplu.

Alexandru L. Cohal, lingvist cu o vastă experiență în domeniul socioantropologiei migrației și sociolingvisticii migrației, Dorin Dobrincu, istoric specializat în istoria politică, socială și religioasă a României contemporane, și George Ţurcănașu, specialist în geografia teritoriilor și modele cantitative utilizate în geografie, aduc fiecare contribuții semnificative în acest volum prin studiile lor de cercetare.

Evenimentul este organizat de Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei și Editura Polirom, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Consiliul Județean Arad, Societatea de Științe Istorice din România, Filiala Arad, și Asociația „Arad – Trecut, Prezent și Viitor”. O componentă esențială a acestui eveniment o constituie și dezbaterea cu privire la tema regionalizării, la care vor participa personalități precum Sorin Bulboacă, Sebastian Bunghez, Basil Mureșan, Marius Țiu, Alexandru Cohal, Dorin Dobrincu și George Țurcănașu. Prin aducerea laolaltă a unor experți din domenii variate, dezbaterea promite să ofere o perspectivă amplă și profundă asupra acestui subiect complex și actual.

În concluzie, lansarea cărții și dezbaterea organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad reprezintă un moment de importanță crucială în efortul de a înțelege și de a modela o administrare teritorială care să răspundă în mod corespunzător nevoilor și aspirațiilor diverse ale populației din diverse regiuni ale României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare