Interviu cu Constantin Bracon, Campionatul European de Rafting

  • 0

Constantin Bracon: performanță la Campionatul European de Rafting

 

Astăzi avem plăcerea de a discuta cu domnul Constantin Bracon, unul dintre participanții remarcabili la Campionatul European de Rafting din Konjic 2024. Reprezentând Aradul cu mândrie, domnul Bracon a făcut parte din echipa de para rafting, alături de colegii săi dupa cum urmează:

Para rafting: Babos Molnar Claudiu, Molnar Raimond Milan, Bracon Constantin, Mocanu Valeriu Adrian.

Mixt: Babos Molnar Claudiu, Molnar Raimond Milan, Ștefănuți Ramona, Takacs Andrea.

Vom discuta despre experiența sa la acest eveniment important, despre pasiunea sa pentru rafting și despre cum s-a pregătit pentru această competiție de prestigiu.

 

Interviu, Constantin Bracon, Campionatul European de Rafting, Konjic 2024, rafting, Arad, delegație mixtă, para rafting,

Constantin Bracon, Campionatul European de Rafting

 

Cum ai aflat despre Campionatul European de Rafting din Konjic 2024 și ce te-a determinat să participi?

Bună. Cred că de la început trebuie să menționez că este prima dată când particip la o competiție pe apă, cu atât mai mult Rafting sau, mai bine zis, PARA RAFTING. În luna mai am început să mă antrenez cu o barcă de canoe pe râul Mureș, la Clubul Sportiv VOINȚA ARAD, sub îndrumarea domnului profesor Babos Molnar Claudiu, împreună cu Takacs Andrea, de asemenea profesoară de educație fizică.

 

Cum a fost organizată competiția și ce părere ai despre facilitățile și condițiile oferite?

Organizarea Campionatului European de Rafting, din punctul meu de vedere, a fost aproape de perfecțiune. Condițiile oferite au fost la înălțime, camera de la hotel a fost amenajată pentru persoane cu dizabilități. Orice locație are un lift, un elevator sau o rampă pentru a facilita accesul persoanei în fotoliu rulant, fără a-i îngrădi libertatea de mișcare.

 

Ce ți-a plăcut cel mai mult la acest eveniment și de ce?

În primul rând, a fost o competiție în care sportivi din diferite colțuri ale Europei, cu diferite abilități și dizabilități, s-au întâlnit cu speranța că la sfârșitul acestui eveniment vor fi pe podium sau cât mai aproape.

 

Ai participat la alte competiții similare în trecut? Cum s-a comparat această competiție cu celelalte?

Așa cum am specificat anterior, a fost prima dată când am încercat, a fost o provocare atât pentru mine, cât și pentru coechipierul meu, Mocanu Valeriu Adrian, dar am avut alături cu noi în barcă doi oameni deosebiți și profesioniști în sportul pe apă. Babos Molnar Claudiu și Molnar Raimond Milan, care au avut răbdare și care, alături de noi, au acceptat această provocare cu bucurie și s-au aventurat în această competiție cu dorința de a aduce o medalie României.

 

Ce impact crezi că are un astfel de eveniment asupra comunității locale din Konjic?

Am fost cu toții impresionați de modul în care comunitatea din Konjic s-a mobilizat. Am fost primiți și încurajați de oameni pe care probabil nu îi vom vedea de două ori, dar care au dorit să fie parte la acest eveniment și să împărtășească cu noi bucuria și aventura acestei discipline.

 

Care au fost cele mai mari realizări ale tale în rafting până acum?

Cred că nu este doar o realizare personală. Fără Mocanu Valeriu Adrian, Babos Molnar Claudiu și Molnar Raimond Milan, acest rezultat de vicecampioni europeni la prima participare nu ar fi fost realizabil. Raftingul este un sport care te solicită, este un sport în care coordonarea și sincronizarea trebuie să fie cât mai perfecte pentru a controla barca, și trebuie să știi când să te folosești de ceea ce râul îți pune în față. Aici a fost foarte important rolul celor doi coechipieri. Babos Molnar Claudiu și Molnar Raimond Milan au știut când și unde trebuie să tragem, și foarte important a fost și aspectul comunicării.

 

Cum te-ai pregătit pentru acest campionat și ce strategii ai folosit pentru a face față provocărilor râului Neretva?

Sincer, pregătirea am făcut-o în barca de canoe. Noi nu avem o barcă de rafting, pe râul Mureș, la Clubul Sportiv Vointa Arad, însă diferența dintre cele două tipuri de bărci este enormă, și traseul pe râu este altfel. Mureșul curge mult mai încet, dacă pot folosi această expresie. Ceea ce am întâlnit în Bosnia, la Konjic, pe râul Neretva, a fost cu mult peste ceea ce eu și Adrian aveam în minte.

 

Ce înseamnă pentru tine participarea la un campionat european și cum te-a influențat personal și profesional?

Pentru mine personal, participarea la un Campionat European este acel imbold pe care îl avem fiecare din noi atunci când reprezentăm țara în care ne-am născut. Este mândria că ai scris o pagină de istorie, ai acel sentiment că ai contribuit. Desigur, ne dorim să continuăm și sperăm că pe viitor să ne ridicăm deasupra provocărilor.

 

Cum a decurs competiția pentru tine și echipa ta? Ce dificultăți ați întâmpinat și cum le-ați depășit?

Ca în orice eveniment, există și dificultăți. De exemplu, deplasarea până la barcă pentru mine și Adi, amândoi fiind utilizatori de fotolii rulante. Însă Claudiu și Raimond au fost cei care au depus efortul dublu, ei ne-au cărat efectiv până la barcă, apoi, după fiecare probă, au alergat la linia de start pentru că urma proba de Rafting Mixt, unde Ștefănuți Ramona și Takacs Andrea așteptau cu sufletul la gură pentru a intra în competiție.

 

Ne poți povesti un moment deosebit sau o întâmplare memorabilă din timpul competiției? Un moment deosebit?

Probele eliminatorii se dădeau seara, și vremea nu a fost tot timpul prietenoasă. Astfel, am avut parte de ploaie și ceva frig pe care a trebuit să-l îndurăm. Desigur, noi am venit pregătiți mai mult cu haine de vară și nu ne așteptam să stăm atât de mult afară, cu atât mai puțin și în ploaie. Dar și acest aspect a avut un farmec aparte.

 

Cum ai fost primit de ceilalți participanți și de organizatori? Cum a fost atmosfera generală la eveniment?

Atât echipa de Pararafting, cât și Echipa Mixt a României au fost primite extraordinar de bine. Dincolo de probele de competiție, am legat prietenii, am fost și vom fi adversari doar în competiție. Dincolo de acest aspect, am vorbit, am glumit și chiar am fost încurajați și mai ales felicitați. Delegații din Italia, Cehia, Croația, Franța, Turcia etc. au venit și ne-au felicitat sincer.

 

Ce lecții ai învățat din această experiență și cum crezi că te vor ajuta în viitoarele competiții?

Nu aș putea să spun exact ce lecție, dar cu siguranță am depășit o barieră. Împreună, atât echipa de PARARAFTING, cât și ECHIPA DE MIXT, am deschis o cale către aventuri palpitante într-o disciplină care poate nu este atât de populară.

 

Ce planuri ai pentru viitor în ceea ce privește cariera ta de rafter și participarea la alte competiții?

Sper ca această competiție de rafting să fie doar începutul. Din alt punct de vedere, pe data de 21 mai, cu o parte din Echipa VOINȚA Arad, vom merge la Bicaz. Eu personal voi participa împreună cu Takacs Andrea la proba de semimaraton, 20km, în barca de canoe, ceea ce este o altă provocare. Apoi, în august, urmează campionatele naționale de para kaiac 200m, unde sper să reușesc o clasare pe podium. Este, din câte știu, primul eveniment de acest gen organizat pentru persoane cu dizabilități. Dorim să mulțumim din suflet celor care au fost alături de noi: Centrul Municipal de Cultură Arad, familie, prieteni care ne-au ținut pumnii și care s-au bucurat de reușita noastră.

 

 

Încheiem acest interviu cu domnul Constantin Bracon, mulțumindu-i pentru timpul acordat și pentru împărtășirea experiențelor sale valoroase de la Campionatul European de Rafting din Konjic 2024. Participarea sa și a colegilor săi reprezintă o realizare deosebită pentru comunitatea noastră, demonstrând curaj, dedicare și spirit de echipă. Le dorim mult succes în viitoarele competiții și așteptăm cu nerăbdare să le urmărim realizările viitoare.

 

Ești ceea ce porți în mod frecvent
Prev Post Ești ceea ce porți în mod frecvent
Interviu cu Samuel Balint – producător de sucuri naturale
Next Post Interviu cu Samuel Balint – producător de sucuri naturale

Leave a Comment:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *