Interviu artistic: Mîrzan Carmen și inspirația din spatele capodoperelor hand made

  • 0

Interviu artistic: Mîrzan Carmen și inspirația din spatele capodoperelor hand made

Astăzi avem plăcerea să stăm de vorbă cu Mîrzan Carmen , o artistă talentată și pasionată de arta handmade, care transformă lutul polimeric în adevărate opere de artă. Carmen creează căni personalizate, tablouri și cercei, toate cu o atenție deosebită la detalii și o creativitate debordantă. Prin intermediul acestui interviu, vom descoperi povestea din spatele pasiunii ei pentru artă și modul în care reușește să aducă bucurie clienților săi prin fiecare creație.

 

Cum ai început să te ocupi de arta handmade și ce te-a inspirat să creezi produse personalizate?

Am început această “călătorie” încă de mică. La început am fost atrasă de pictură și desen. Desenam foarte mult portrete, iar de aici până la lutul polimeric a fost un singur pas. Când am descoperit lutul, m-am îndrăgostit de multitudinea de produse pe care le pot crea. Inspiratia mea pentru produsele personalizate a venit chiar de la primii clienți care mi-au oferit și acea doză de încredere de care aveam nevoie și pentru care le sunt recunoscătoare.

 

Ce anume te atrage cel mai mult la lucrul cu lutul polimeric și cum ai descoperit acest material?

Cel mai mult mă atrage faptul că pot crea orice și nu îmi este îngrădită deloc creativitatea. Pot crea căni personalizate, broșe, cercei, brelocuri, tablouri cu diferite teme, etc. Cum îmi place mie să spun “limita e imaginația ta”. Am descoperit acest material în momentul în care am decis că aceasta este calea mea și că trebuie să mă îndrept spre acest drum al artei. Căutam pe internet tot felul de obiecte handmade și așa am ajuns să-mi comand primele pachete de lut polimeric. Bineînțeles că nu știam nimic despre el și au fost uitate într-un sertar mult timp. La “insistențele” unei prietene dragi (căreia țin să-i mulțumesc) mi-am făcut curaj să-l scot la lumină.

 

Cum decurge procesul de creație pentru o cană personalizată sau un set de cercei? Poți să ne descrii pașii principali?

Procesul de creație pentru o cană personalizată pornește după discuția avută cu clientul, unde stabilim împreună fiecare detaliu. După cum îmi place să spun, magia are loc apoi. Lutul trebuie încălzit prin frământare, urmează partea de modelat după care cana este introdusă în cuptor. După coacere, figurina creată este slefuită și lipită pe cană. După ce mă asigur că este estetic și arată totul așa cum îmi doresc, cana ajunge la client.

 

Care este cel mai complex proiect pe care l-ai realizat până acum și care au fost provocările întâmpinate?

Îmi aduc aminte cu drag de provocarea pe care mi-a lansat-o o clientă și câtă încredere a avut în mâinile mele când mi-a cerut să îi modelez figurina pentru tortul de nuntă. Am avut mari emoții fiind totuși un eveniment special în viața celor doi, iar figurina trebuia să arate impecabil. Era vorba despre mire, mireasă, copil, câine și o consolă de jocuri. O adevărată provocare a fost întreg procesul, căci au fost necesare foarte multe pre-coaceri.

 

Ce tehnici speciale folosești pentru a obține detalii realiste și de înaltă calitate în produsele tale?

Nu am anumite tehnici pe care le folosesc. De obicei, lucrez mereu după cum simt și mă folosesc de ustensile. Cea mai de ajutor ustensilă în redarea detaliilor realistice este micul ac de cusut. Pentru o bună calitate, sunt mereu atentă la detalii și pot spune că sunt perfectionistă în acest caz. Îmi doresc mereu să arate cât mai estetic. Uneori, din cauza aceasta, reiau comanda de la capăt dacă ceva nu este după placul meu.

 

Cum alegi temele și design-urile pentru cănile și cerceii tăi? Primești multe comenzi personalizate?

Primesc multe comenzi personalizate iar pentru acestea tema este mereu aleasă de client. El vine cu dorința, eu vin cu idei și împreună decidem cum să arate rezultatul final. Nu pot să nu recunosc că cel mai mult îmi place când clientul alege tema și îmi lasă liber la creație. Atunci intru în elementul meu.

 

Care sunt cele mai populare modele și ce feedback ai primit de la clienții tăi?

Cele mai populare modele sunt cănile cu animaluțul de companie și tablourile cu datele unui nou născut. Clienții apelează la mine când își doresc să impresioneze cu un cadou unic iar mesajele pe care le primesc după ce produsul ajunge la ei, este ceva de nedescris. Uneori primesc videoclipuri, iar reacția celor ce primesc cadoul, este superbă. Traiesc emoțiile odată cu ei și asta îmi bucură cel mai tare sufletul.

 

Cum reușești să păstrezi un echilibru între cerințele clienților și stilul tău artistic personal?

De obicei, clienții care mă aleg pe mine atunci când își doresc un produs handmade, mă aleg tocmai pentru stilul meu artistic, iar asta este minunat. Am avut parte și de clienți care doresc ceva identic cu ce au văzut la alți artiști, iar din respect pentru ceilalți artiști, le comunic că pot păstra ideea dar va fi pusă amprenta mea.

 

Cum ai reușit să-ți promovezi și să-ți dezvolți afacerea? Ce platforme de social media sau metode de marketing utilizezi?

Acesta este un drum greu de parcurs și o muncă în adevăratul sens al cuvântului. Internetul este plin de artiști cu lucrări superbe și este dificil să te faci remarcat. E necesară amprenta personală. Eu sunt prezentă pe Instagram @art.carmenm și pe Facebook @Carmen – Art. Pe aceste două platforme de socializare postez toate creațiile și iau legătura cu clienții.

 

Care a fost cel mai mare obstacol pe care l-ai întâlnit în dezvoltarea afacerii tale și cum l-ai depășit?

Cel mai dificil a fost să vin mereu cu ceva nou. Mereu mi-am dorit să creez orice se poate. Nu m-aș putea opri doar la pictură sau doar la un singur produs din lut. Mereu am încercat cât mai multe. Un obstacol a fost momentul când a trebuit să ies în față cu tot ceea ce creez ca să nu creez haos în rândul urmăritorilor și în același timp să aibă mai multe variante de unde să poată alege un cadou perfect.

 

Ce sfaturi ai oferi cuiva care dorește să înceapă o afacere în domeniul handmade?

Primul sfat pe care l-ași oferi cuiva care dorește să înceapă o afacere în domeniul handmade, ar fi să-și răspundă sincer la o întrebare: “Ași putea să fac asta toată viața fără să mă plictisesc?”. Dacă răspunsul este “Da”, atunci obstacolele ce vin pe parcurs, nu vor fi niște piedici care să te facă să renunți și vor fi doar lecții care duc spre evoluție. Bineînțeles că e nevoie de multă răbdare, pasiune dar și multă muncă. Talentul nu este mereu suficient. “Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă și în traistă”.

 

Ce planuri ai pentru viitorul afacerii tale? Intenționezi să lansezi noi produse sau colecții?

Îmi doresc pe viitor, ca pe lângă produsele personalizate, să am mereu pregătit un mic stoc cu produse pe diferite teme, pentru cei care uită să comande din timp și totuși își doresc neapărat un produs handmade.

 

Cum reușești să te menții inspirată și creativă în activitatea ta zilnică?

Timpul petrecut în natură este ceea ce mă liniștește, îmi încarcă bateriile și îmi oferă cea mai mare inspirație.

 

Cum îți gestionezi timpul între activitatea de creație și cea administrativă a afacerii?

Încerc să mențin un echilibru între cele două, căci una fără cealaltă nu se poate. Agenda este cea care mă ajută în gestionarea timpului.

 

Ce rol joacă susținerea din partea familiei și a prietenilor în parcursul tău artistic?

Într-o lume în care auzi în stânga și dreapta “nu faci nimic cu arta în viață” sau “cu arta mori de foame”, susținerea familiei și a prietenilor este foarte importantă. Contează atât de mult să ai pe cineva lângă tine care să îți ofere sprijin și încredere, mai ales la început de drum. Pe această cale țin să mulțumesc familiei și prietenilor pentru tot sprijinul de care am parte. Creativitatea este necesară în orice domeniu al vieții!

Interviul nostru se încheie aici, dar povestea inspirantă a lui Carmen și dedicarea ei pentru arta handmade rămân cu noi. Prin muncă, pasiune și creativitate, Carmen a reușit să transforme o simplă pasiune din copilărie într-o afacere de succes, aducând zâmbete pe chipurile clienților săi. Îi mulțumim lui Carmen pentru că a împărtășit cu noi parcursul ei artistic și pentru sfaturile valoroase oferite celor care doresc să urmeze o cale similară. Așteptăm cu nerăbdare să vedem noile sale creații și să fim martorii evoluției continue a brandului său.

 

Interviu cu Varga Rebeca – agricultura și fitnessul ca stil de viață
Prev Post Interviu cu Varga Rebeca – agricultura și fitnessul ca stil de viață
Interviu cu Lavinia Tomescu – maestra de ceremonii
Next Post Interviu cu Lavinia Tomescu – maestra de ceremonii

Leave a Comment:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *