Descoperirea secretelor microbiomului: cheia către o greutate sănătoasă

  • 0

Descoperirea secretelor microbiomului alături de Dr. Roșca Vlad

În lumea științifică, există un teritoriu vast și încă relativ neexplorat care poate fi considerat universul nostru interior: microbiomul. Această comunitate de microorganisme, care trăiește în principal în intestinul nostru, are un impact profund asupra sănătății și bunăstării noastre generale. Pentru a desluși secretele microbiomului și pentru a înțelege modul în care influențează procesul de slăbire, am discutat cu Dr. Roșca Vlad, un expert în domeniu.

Dr. Vlad ne-a condus într-o călătorie fascinantă în interiorul corpului nostru, dezvăluind misterele microbiomului și importanța sa vitală. El ne-a explicat că microbiomul este un ecosistem complex de bacterii, viruși și alte microorganisme care trăiesc în intestinele noastre și care sunt esențiale pentru sănătatea noastră globală.

Care este definiția microbiomului și de ce este atât de important în funcționarea organismului uman?

Dr. Roșca Vlad:

Microbiomul intestinal poate fi definit ca un ecosistem de microorganisme sau microbi vii care trăiesc într-un „buzunar” al intestinului gros numit cecum. Studiile de specialitate afirmă că există mai multe celule bacteriene în organism decât celulele umane pe care le cunoaștem: aproximativ 40 de trilioane de celule bacteriene și doar 30 de trilioane de celule proprii umane.

Ce rol joacă microbiomul în digestie și absorbția substanțelor nutritive?

Dr. Roșca Vlad:

Are un rol important și în digestia alimentară, fiind implicate în descompunerea polizaharidelor complexe de tipul celulozei, pectinei și amidonului din legume și fructe. Prin fermentarea fibrelor nedigerabile de către microorganismele saprofite ale intestinului sunt obținuți acizii grași cu lanț scurt care pot fi utilizați de către organism ca sursă de energie pentru musculatura striată.


Implicarea microbiomului intestinal în reglarea proceselor metabolice ale organismului este datorată participării celulelor enteroendocrine ce asigură comunicarea între sistemul nervos central și tractul digestiv. Astfel microbiota intestinală reglează apetitul, secreția de acid gastric, motilitatea gastro-intestinală și asigură menținerea valorilor glicemice în limite normale, prevenind apariția dezechilibrelor metabolice de tipul diabetului zaharat.

Cum influențează microbiomul starea noastră de sănătate generală, inclusiv sistemul imunitar și starea mentală?

Dr. Roșca Vlad:

Microbiota prezintă un rol important în apărarea organsimului împotriva agenților microbieni patogeni. Acest lucru se realizează, pe de o parte prin asigurarea sintezei de mucus care împiedică adeziunea bacteriilor patogene la mucoasa gastrică, iar pe de altă parte prin stimularea producției de mucină care are rol de substrat energetic și favorizează reînnoirea celulelor epiteliale ce formează bariera de apărare a tractului digestiv.

Anumite specii de Ruminococcaceae de la nivelul intestinului convertesc acizii biliari primari sintetizați la nivel hepatic în acizi biliari secundari prin procese de dehidroxilare, cu obținerea de acid deoxicolic și acid litocoli. Aici rezultă o acțiune antibacteriană selectivă.
Mai mult de atat, specii precum: Ruminococcus, Prevotella, Firmicutes și Bacteriodes, se activează și generează sinteza de proteine cu proprietăți antimicrobiene prevenind dezvoltarea bacteriilor patogene.

Care sunt factorii care pot afecta echilibrul microbiomului și cum putem menține un microbiom sănătos?

Dr. Roșca Vlad:

Studiile au demonstrat că persoanele supraponderale sau obeze prezintă de obicei o diversitate redusă a bacteriilor intestinale în comparație cu cele cu greutate normală. De asemenea, anumite specii bacteriene sunt asociate cu un risc crescut de obezitate și complicații metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.


Există mai multe modalități prin care microbiomul poate fi influențat în scopul reducerii greutății corporale. Una dintre ele este adoptarea unei diete echilibrate și bogate în fibre, care să favorizeze dezvoltarea bacteriilor benefice. Alimentele precum fructele și legumele, cerealele integrale și lactatele fermentate pot stimula creșterea acestor bacterii și pot contribui la menținerea unui microbiom sănătos.

Ce rol au probioticele și prebioticele în menținerea sănătății microbiomului și în procesul de slăbire?

Dr. Roșca Vlad:

Alimentația este primul aspect! Lipsa alimentelor fermenatate din alimentația noastră este una din cauze, iar cea de-a doua o reprezintă lipsa fibrelor alimentare care hrănesc acest microbiom. Există și patologii care influentează această microbiotă și, cum știe toată lumea, unele medicamente (antibioticele).

Pot exista diferențe în microbiomul intestinal între persoanele supraponderale și cele cu greutate normală? Cum pot fi aceste diferențe gestionate în scopul pierderii în greutate?

Dr. Roșca Vlad:

Rolul este important, iar acest lucru se intamplă mai ales din cauza faptului că nu consumăm suficiente alimente benefice. Acest lucru ne face să necesităm aceste suplimente. Influența în slăbit este una indirecta. Reglând cu ajutorul lor microbiomul, acesta la rândul său influențează metabolismul și astfel poate favoriza pierderea în greutate.

Cum putem evalua sănătatea microbiomului și să identificăm eventuale dezechilibre?

Dr. Roșca Vlad:

În doi pași. Pasul 1 e să dăm “naștere ” unei microflore sănătoase prin consumul de alimente fermentate, iar pasul 2 e să hrănim aceste bacterii cu hrana placută lor, fibrele.

Evaluarea se face medical prin intemediul unui test recoltat din materile fecale. Acest test este benefic să fie făcut dacă am observat simptome care anunță un dezechilibru precum:

-respirație urât mirositoare;
-greață;
-diaree, constipație, balonări;
-dificultate la urinare;
-mâncărimi vaginale sau rectale;
-erupții cutanate;
-oboseală pronunțată;
-probleme de gândire și de concentrare;
-dezvoltarea unui sindrom anxios;
-rezistență la pierderea în greutate;

Care sunt perspectivele viitoare în cercetarea microbiomului și cum ar putea influența abordările noastre în privința sănătății și slăbirii în viitor?

Dr. Roșca Vlad:

Mircobiomul este intens cercetat în continuare. Cred că se caută găsirea bacterilor responsabile de luarea în greutate sau cele ce contribuie la pierderea în greutate ca apoi să urmeze a fi încapsulate pentru a ajuta procesul de slabire. Totuși aceasta este numai părerea mea și nu putem ști ceea ce va urma. Momentan e cert că pentru a slăbi, e nevoie de ieșire din mediul de confort.

Întrebându-l despre cum putem menține un microbiom sănătos, Dr. Vlad ne-a sfătuit să acordăm atenție dietei noastre și să introducem alimente bogate în probiotice și prebiotice, care susțin sănătatea microbiomului. “Fibrele alimentare, fructele și legumele proaspete, iaurtul probiotic și alimentele fermentate sunt exemple excelente de alimente care pot promova un microbiom sănătos.”

Când vine vorba de legătura dintre microbiom și pierderea în greutate, Dr. Vlad a subliniat că există diferențe în microbiomul intestinal între persoanele supraponderale și cele cu greutate normală. “Înțelegerea și gestionarea acestor diferențe pot juca un rol important în susținerea eforturilor de slăbire”, a adăugat el.

În final, Dr. Vlad ne-a îndemnat să fim conștienți de sănătatea microbiomului nostru și să fim deschiși la noile descoperiri și perspective în domeniu. “Microbiomul este un teritoriu fascinant și vast, iar cercetările continue ne vor oferi o înțelegere mai profundă a modului în care putem îmbunătăți sănătatea și să sprijinim procesul de slăbire.”

În călătoria noastră către înțelegerea microbiomului și a importanței sale, am descoperit că, în fiecare pâlnie de probiotic sau fiecare porție de fibre, ne aflăm mai aproape de a îngriji și de a cunoaște acest univers interior. Într-o lume aflată mereu în mișcare, să ne amintim mereu că atenția acordată sănătății microbiomului nostru este un pas către a ne îmbunătăți viața în întregime – nu doar în ceea ce privește greutatea corporală, ci și starea noastră generală de bine. În final, să îmbrățișăm această călătorie spre sănătate cu inima deschisă și cu entuziasm, căci fiecare pas în această călătorie ne apropie de o conexiune mai profundă cu noi înșine și cu universul nostru intern fascinant, microbiomul.

Elevi arădeni, premiați la Concursul de recitatori din Uzdin
Prev Post Elevi arădeni, premiați la Concursul de recitatori din Uzdin
Încurajarea zilei pentru tine
Next Post Încurajarea zilei pentru tine

Leave a Comment:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *