Drepturile reproductive ale femeilor, subminată de rasism și politizare
Miercuri, ONU a exprimat un profund regret cu privire la escaladarea conflictelor legate de drepturile reproductive, avertizând că această luptă politizată pune în pericol treizeci de ani de progrese în domeniul sănătății sexuale și reproductive.
Potrivit AFP, raportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) arată că, în ciuda unei scăderi semnificative a ratei mortalității materne și a sarcinilor nedorite în ultimele decenii, progresele sunt încetinite sau stagnante, iar unele chiar inversate.
În urma angajamentului luat acum treizeci de ani la o conferință de la Cairo de 179 de țări pentru a promova sănătatea reproductivă în dezvoltarea durabilă, direcționând astfel decenii de progres, directoarea executivă a UNFPA, Natalia Kanem, a subliniat că milioane de femei și fete sunt împiedicate să beneficieze de aceste progrese din cauza rasismului, sexismului și altor forme de discriminare.
“Reproducerea umană este acum politizată”, a declarat Kanem, subliniind că politizarea corpurilor femeilor transformă aceste chestiuni într-un câmp de luptă, inclusiv în probleme precum fertilitatea și avortul.
Raportul avertizează că, în multe țări, ratele de mortalitate maternă sunt în creștere, iar violența bazată pe gen rămâne o problemă larg răspândită. Mai mult, aproape jumătate dintre femei încă nu au posibilitatea de a-și exercita drepturile în materie de sănătate sexuală și reproductivă.
În ceea ce privește avortul, Kanem a subliniat că practicile necorespunzătoare sunt o cauză majoră a deceselor materne la nivel global. Ea a insistat că eforturile de a proteja viața și bunăstarea femeilor nu ar trebui să fie supuse presiunii politice.
Raportul UNFPA evidențiază, de asemenea, inegalitățile din cadrul societăților și sistemelor de sănătate, subliniind că femeile și fetele sărace, din grupuri etnice și minoritare, cu dizabilități și din comunitățile LGBT+ se confruntă cu riscuri crescute în privința sănătății sexuale și reproductive.
Inegalitățile persistă și în ceea ce privește accesul la servicii de sănătate reproductive. De exemplu, femeile africane au un risc de aproximativ 130 de ori mai mare să moară în timpul sarcinii sau nașterii decât femeile europene sau nord-americane.
În Statele Unite, femeile afro-americane prezintă un risc de mortalitate maternă de trei ori mai mare decât media națională, iar în Madagascar, cele mai sărace femei au șanse mult mai mici să primească asistență medicală adecvată în timpul nașterii comparativ cu cele mai bogate femei.