Comisia Europeană aprobă ajutorul de 2,5 mld. € pentru IMM-uri în România

  • 1

Comisia Europeană aprobă ajutorul de 2,5 mld. € pentru IMM-uri în România

Comisia Europeană a dat undă verde pentru relansarea schemei de ajutor de stat IMM Plus în România, având o valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro (12,5 miliarde de lei), conform anunțului făcut de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) miercuri. Această schemă este o continuare a Programului IMM Invest și IMM Invest Plus și este concepută conform regulilor Uniunii Europene privind ajutorul de stat.

Comisia Europeană a evaluat și aprobat schema, concluzionând că este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia perturbările grave în economia României. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) va implementa patru din cele șase subcomponente ale programului IMM Plus: IMM România Plus, Construct Plus, IMM Prod Plus și Agro Plus.

Această decizie vine ca un sprijin semnificativ pentru economia României în fața provocărilor generate de criza geopolitică din regiune. Programul IMM Invest și IMM Invest Plus, derulat în perioada 2020-2023, a stabilit un record european, oferind aproximativ 73.000 de garanții în valoare de peste 47,2 miliarde de lei, care au susținut finanțări de peste 55 miliarde de lei. Pentru IMM Plus, se va mări sprijinul pentru IMM-uri și întreprinderile cu capitalizare medie de piață.

În cadrul schemei IMM Plus, sprijinul va fi sub formă de garanții de stat pentru creditele de investiții și capital de lucru, precum și subvenții pentru dobânzi și comisioane. Scopul este de a asigura lichiditățile necesare pentru companiile afectate de perturbările economice cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Acest program menține avantajele principale ale programelor anterioare, oferind credite garantate de stat în proporție de până la 90% din valoarea finanțării acordate de băncile partenere, cu o valoare maximă a creditelor de până la 10 milioane de lei. De asemenea, sunt stabilite termene de până la 72 de luni pentru creditele de investiții și 36 de luni pentru capitalul de lucru.

Ajutorul va fi acordat cel târziu la data de 30 iunie 2024. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri își reafirmă angajamentul de a colabora cu autoritățile române și europene, sistemul bancar și antreprenorii români pentru a susține companiile vulnerabile și pentru a contribui la revitalizarea mediului de afaceri din România.

Strada Eugen Popa, din municipiu, intră în lucru
Prev Post Strada Eugen Popa, din municipiu, intră în lucru
Universitatea Politehnică Timişoara obține atestatul de “Societate prestatoare de servicii energetice pentru industrie”
Next Post Universitatea Politehnică Timişoara obține atestatul de “Societate prestatoare de servicii energetice pentru industrie”
Comment 1

Leave a Comment:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *