Comerțul cu amănuntul în România: creștere record în Februarie 2024

  • 0

Comerțul cu amănuntul în România: creștere record în Februarie 2024

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a înregistrat o creştere semnificativă în luna februarie 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate recent, această creștere a fost de 12,3% în termeni bruti, cu contribuții notabile din partea diferitelor sectoare.

În ceea ce privește detaliile creșterii, vânzările de produse nealimentare au înregistrat o majorare impresionantă de 19,8%, subliniind o creștere semnificativă a cererii pentru bunuri non-alimentare. De asemenea, vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au crescut cu 7,1%, indicând o creștere a cererii pentru aceste bunuri de bază. Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a înregistrat, de asemenea, o creștere de 6,2%.

Pe serie ajustată pentru variabile precum numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, creșterea totală a fost de 7,1%, cu contribuții semnificative din partea tuturor sectoarelor. În detaliu, vânzările de produse nealimentare au înregistrat o creștere de 14,1%, în timp ce vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au crescut cu 3,0%. Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a înregistrat, de asemenea, o creștere de 2,2%.

Comparativ cu luna ianuarie a aceluiași an, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 2,6% în februarie, cu o creștere constantă în toate sectoarele menționate. Pe serie ajustată, creșterea a fost de 0,6%, indicând o tendință ascendentă pe termen scurt.

În primele două luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a înregistrat o creștere generală solidă de 9,8%, subliniind o tendință pozitivă pe termen mai lung. Această creștere a fost susținută de avansuri în vânzările de produse nealimentare, vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun, precum și comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate.

În concluzie, datele recente indică o performanță robustă a sectorului comerțului cu amănuntul în februarie 2024, reflectând o creștere consistentă a cererii și a activității economice în această sferă.

Fenomenul de îmbătrânire demografică în România
Prev Post Fenomenul de îmbătrânire demografică în România
Ziua internațională a Conștiinței, promovarea culturii păcii prin dragoste și conștiință
Next Post Ziua internațională a Conștiinței, promovarea culturii păcii prin dragoste și conștiință

Leave a Comment:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *