Căpușele, din parcurile municipiului, un pericol pentru arădeni

  • 0

Căpușele, din parcurile municipiului, un pericol pentru arădeni

Vremea de primăvara a adus cu sine și apariția căpușelor în parcurile și zonele verzi din Arad. Zilele acestea tot mai mulți arădeni s-au plâns de aceste insecte supărătoare și purtătoare de boli. Căpușele au fost descoperite fie pe animalele de companie fie copiii ieșiți la joacă prin parcurile din oraș.

În aceste zile și Direcția de Sănătate Publică Arad s-a sesizat și avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă aceste insecte.

În Europa, bolile transmise de căpușe la oameni sunt următoarele: encefalita de căpușe, boala Lyme (borelioza), febra recurentă, febra hemoragică Crimeea-Congo.

 Aceste mici insecte se hrănesc cu sânge de mamifere, reptile și păsări, de la care pot lua bacterii sau virusuri. Ele sunt prezente atât în zonele rurale, cât și în cele urbane, inclusiv în numeroase locații populare pentru activități în aer liber și turism. Riscul este mai mare atunci când practicați activități în aer liber, cum ar fi camparea în natură, drumeții, ciclism, alpinism, pescuit sau vânătoare.

”Pentru a evita sau reduce la minim expunerea la mușcături, există anumite măsuri simple de protecție: 

– Folosiți plase de protecție pentru insecte la ferestrele locuinței

– Utilizați un produs insectifug

– Îmbrăcati haine deschise la culoare, tricouri cu mâneci lungi și pantaloni lungi

– Informați-vă despre necesitatea vaccinării înainte de călătorii în afara țării

– Eliminați apa din locurile unde țânțarii se pot înmulți (containere vechi, vase de flori, anvelope uzate)

– Folosiți haine și pături pentru picnic deschise la culoare, pentru a putea detecta ușor căpușele

– Mergeți pe mijlocul cărărilor și evitați să vă atingeți cu corpul de plantele din jur

Riscul de infecție este mai mic atunci când căpușa este detectată și îndepărtată imediat. Deoarece căpușele sunt foarte mici și de obicei, mușcătura lor nu este dureroasă, acestea pot trece ușor neobservate pe corp. De aceea, este important să vă controlați cu atenție după ce ați vizitat locuri în care pot exista căpușe. Controlați tot corpul, acordând atenție specială zonei axilare, inghinale, picioarelor, zonei ombilicale, gâtului și capului.

În caz de mușcătură, notați data la care ați fost mușcat de căpușă și în perioada următoare fiți atent la simptome caracteristice bolilor transmise de căpușe. În cazul în care vă îmbolnăviți în termen de o lună de la data mușcăturii, trebuie să informați medicul despre data și locul acesteia”, au transmis reprezentanții DSP Arad.

Leurda, planta-minune, se vinde cu 3 lei în pieţele  din Arad
Prev Post Leurda, planta-minune, se vinde cu 3 lei în pieţele  din Arad
“Hamas” este mai mult decât un simplu film
Next Post “Hamas” este mai mult decât un simplu film

Leave a Comment:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *